Szabolcsi almás máktorta

Szabolcsi almás máktorta kalóriatartalma 100 gramm esetén: 192.61 kcal

Összetétel:

Alma (500g)
260
1
69
1
Citromhéj (5g)
1
0
0
0
Fahéj (0.5dkg)
12
0
4
0
Kristálycukor (130g)
507
0
130
0
Kukoricakeményítő (70g)
244
0
60
0
Mák (200g)
1074
41
56
83
Meggle Tejszínhab (250g)
753
5
60
55
Tej 1,5% (600ml)
264
18
28
9
Tojásfehérje (500g)
260
55
4
1
Tojássárgája (60g)
193
10
2
16
Tolle Teavaj (50g)
377
0
0
42
Vaníliarúd (5g)
16
0
3
0
Zsemlemorzsa (40g)
140
4
29
0
Összesen (2415g):
4101
134
445
207
100g tápértéke:
170
6
18
9

Elkészítés:

Tészta:
A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A mákot, a morzsát és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Olajozott, lisztezett sütőlemezekre 6 db doboslap vastagságú tortalapot kenünk. 200 fokos sütőben 12- 14 percig sütjük. Sütés után melegen alávágunk. Csak közvetlenül a betöltés előtt szúrjuk ki, mivel a laza szerkezet miatt esetleg kicsit zsugorodhat a lap. Így akár 1-2 nappal előre kisüthetjük a masszát.

Krém:
Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál, mert nem akartunk egyéb kötőanyagot (pl. zselatin, lékötő stb.) felhasználni a torta elkészítéséhez. A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt. (A jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 %-os zsírtartalmú tejszínt ajánlunk.)

Almatöltelék:
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral, fél citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.

Betöltés:
A betöltéshez hat lap közé felváltva rétegezzük a krém- és almatölteléket:
Az alma egyszerűbb elegyengetését könnyíti, ha az almával töltött 2-2 lapot előre az asztalon összetöltjük (talán egyszerűbb kézzel elsimítani). Ezután az alsó lapot megkenjük krémmel és ráhelyezzük a már almával töltött 2-3. lapot. Erre kenjük a második krémréteget és rátesszük az almával töltött 4.-5. lapot. Ezek tetejére ismét a krémtöltelék kerül és ráhelyezzük az utolsó lapot is. Kicsit dermesztjük, majd a maradék krémből a tetejét és az oldalát lekenjük.

Díszítés:
A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal panírozzuk. Tetején a közepét kb. 7 cm-es kiszúró segítségével mákkal megszórjuk.
A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés cukorral és citromlével megdinszteljük. Miután kihűlt, vékony szeletekre vágjuk és belső élét darált mákba mártjuk. A kész tortát 16 szeletre felvágjuk, vaxoljuk. Szeletenként krémstuffokkal és a mákos almaszeletekkel díszítjük.