Lencsefőzelék

Lencsefőzelék kalóriatartalma 100 gramm esetén: 151.66 kcal

Összetétel:

Babérlevél (1g)
3
0
1
0
Búzaliszt (35g)
127
4
27
0
Citromhéj (1g)
0
0
0
0
Cukor kristály (10g)
39
0
10
0
Ételecet (15ml)
3
0
0
0
Fokhagyma (10g)
15
1
3
0
Füstölt szalonna (100g)
458
12
1
45
Fűszerpaprika (2g)
5
0
1
0
Lencse (250g)
883
65
150
3
Napraforgó étolaj (25g)
221
0
0
25
Só asztali (2g)
0
0
0
0
Univer mustár (10g)
11
0
1
1
Víz (500ml)
0
0
0
0
Vöröshagyma (50g)
18
1
4
0
Összesen (1011g):
1783
82
197
74
100g tápértéke:
176
8
20
7

Elkészítés:

1) A lencsét előző este alaposan átmossuk, beáztatjuk. Bő vízben hagyjuk állni egész nap. Sok vizet öntsünk rá, mert könnyen felszívja reggelre mindet!

2) A hozzávalóknál olvasható alaplevet feltesszük főni a kiázott, átmosott lencsével. Beleteszünk pár darab füstölt szalonnabőrt, az íze kedvéért, majd babérlevelet, az egész vöröshagymát, és sót adunk hozzá.

3) Lefedjük, és addig főzzük, míg puhára nem fő a lencsénk. Ha szükséges, közben adjunk hozzá még csontlevet. Mikor kész, kivesszük belőle az egész vöröshagymát.

4) Mikor kész a lencsénk, még a tűzön hagyjuk, és vele párhuzamosan gyorsan elkészítjük a rántást. Az olajat egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet. Gyors kavargatással simára keverjük.

5) Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és a pirospaprikát. Ehhez azért vesszük le a tűzről a rántást, hogy a paprika és a fokhagyma ne égjen meg, ha megég, keserű lesz.

6) A hozzávalók közt írt hideg vizet adjuk hozzá, és simára keverjük. FONTOS! Csak hideg vizet adjunk a rántáshoz, hogy ne legyen csomós!

7) A rántást hozzákeverjük a forrásban lévő lencséhez. Egyet forralunk rajta, majd ízlés szerint adunk hozzá sót, cukrot, mustárt, frissen reszelt citromhéjat, és kevés ecetet.

8) A kész lencsefőzeléket füstölt csülökkel tálaljuk, ízlés szerint, tálalás előtt tejfölt keverhetünk hozzá ízlés szerint.