Jókai bableves

Jókai bableves kalóriatartalma 100 gramm esetén: 99.23 kcal

Összetétel:

Fehérrépa (150g)
113
2
27
0
Fokhagyma (20g)
30
1
7
0
Fűszerpaprika (5g)
12
1
2
0
Sárgarépa (150g)
62
1
14
0
Sertés csülök (500g)
1685
80
2
145
Tarkabab (száraz) (40dkg)
1388
76
244
5
Víz (2l)
0
0
0
0
Vöröshagyma (50g)
18
1
4
0
Zeller (100g)
42
2
9
0
Összesen (3375g):
3349
164
308
152
100g tápértéke:
99
5
9
5

Elkészítés:

A babot egy álló napra beáztattam, de lehet még hosszabban is. A sonkát csak fél napra áztattam be, így kicsit sósabb maradhatott, de óvatosan sóztam a levest az elején, így nem volt gond. A zöldségeket megtisztítottam, feldaraboltam: a vöröshagyma felét kockáztam, a másik felét egyben hagytam. A fokhagymát apró kockákra vágtam, a többit karikáztam, ill. kis kockákra vágtam).

A babot és a sonkát a babérlevéllel - egyelőre só nélkül feltettem főni - annyi vízben, ami ellepte. Amikor már puhult a bab, akkor tettem bele a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert és a fél vöröshagymát. Ekkor meg is kóstoltam, hogy tudjam, mennyi leveskockát tegyek bele (végül is csak egy kellett).

Mikor a zöldségek még félig kemények voltak, akkor paprikás, fokhagymás, vöröshagymás rántást készítettem, s a levest azzal sűrítettem. Ezután mindjárt belekerült a csipedett és a debreceni. Mikor a tészta is megfőtt, akkor késznek minősítettem a levest.