Gombócleves

Gombócleves kalóriatartalma 100 gramm esetén: 51.09 kcal

Összetétel:

Búza finomliszt (25dkg)
910
26
191
2
Fehérrépa (200g)
150
2
36
1
Feketebors (5g)
13
1
3
0
Krumpli (1kg)
690
16
157
1
Napraforgó étolaj (15g)
133
0
0
15
Pirospaprika (5g)
14
1
3
1
Sárgarépa (200g)
82
2
19
0
Só asztali (5g)
0
0
0
0
Tojás (2db)
174
14
1
12
Víz (2.5l)
0
0
0
0
Vöröshagyma (100g)
36
1
8
0
Zeller (150g)
63
2
14
0
Összesen (4432g):
2264
65
431
33
100g tápértéke:
51
1
10
1

Elkészítés:

1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük, és áttörjük, de a főzővizet megtartjuk, mert ez lesz a leves alapja.

2. Míg a burgonya fő, előkészítjük a zöldségeket. A répákat meghámozzuk, karikára vágjuk. A zellert is meghámozzuk, és közepes darabokra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk. Az olajat egy lábosban felforrósítjuk, a hagymát kicsit megsózzuk, és az olajon megfonnyasztjuk, majd a zöldségdarabokat hozzáadjuk. Kevergetve majdnem puhára pároljuk, pirítjuk, a végén az apróra vágott petrezselymet is hozzászórjuk.

3. Közben a burgonya is megfőtt, és ha az 1. pont szerint áttörtük, akkor már csak hűlnie kell. Ha kihűlt, apránként hozzáadjuk a lisztet és a tojásokat, jól elkeverjük. Ha nehéz keverni, gyúrhatjuk is. Félrerakjuk, ha már egynemű.

4. Közben a zöldségek is kissé megpuhultak, a tűzről lehúzva őrölt pirospaprikával megszórjuk, elkeverjük. A krumpli főzőlevével felöntjük, plusz adunk hozzá még vizet. Sózzuk, borsozzuk és felforraljuk.

5. Amikor már forr, a burgonyás massza feléből (a másik feléből lepény készül) diónyi halmokat tépünk, és gombóccá formázva a levesbe eresztjük. Kb. 10-15 percig főzzük közepes lángon. Tejföllel is ehetjük, úgy is nagyon finom.

6. A fennmaradó masszából kevés olajon sütünk kb. fél tenyérnyi lepénykéket.