Beigli mákos

Beigli mákos kalóriatartalma 100 gramm esetén: 361.80 kcal

Összetétel:

Búza finomliszt (500g)
1820
52
382
5
Cukor kristály (120g)
468
0
120
0
Élesztő (20g)
79
9
8
1
Fahéj (2g)
5
0
2
0
Mák (200g)
1074
41
56
83
Mazsola (50g)
147
1
33
3
Méz (50g)
152
0
41
0
Porcukor (50g)
195
0
50
0
Só asztali (2g)
0
0
0
0
Tej 1,5% (200ml)
88
6
9
3
Tojássárgája (40g)
129
6
1
11
Vénusz Sütőmargarin kocka (250g)
1575
0
0
175
Víz (100ml)
0
0
0
0
Összesen (1584g):
5731
115
702
281
100g tápértéke:
362
7
44
18

Elkészítés:

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk (mintha linzertésztát készítenénk), ügyelve arra, hogy a margarin ne olvadjon meg!
Hozzáöntjük a porcukrot, a tojás sárgáját, a tejben feloldott élesztőt (nem szabad felfuttatni az élesztőt). Gyors mozdulatokkal közepes keménységű tésztát gyúrunk. 26 dkg-os cipókat cipózunk ki a tésztából. Kivirgoljuk, hogy szép sima legyen a felülete. Hűtőben lefóliázva 15-20 percig pihentetjük. Közben elkészítjük a forrázott tölteléket.

Forrázott máktöltelék: A vizet a cukorral feltesszük forrni. Ha forr, a tűzről lehúzva hozzáadjuk a mákot, a mazsolát, az őrölt fahéjat, és ha szükséges édes morzsát. A diótöltelék hasonló módon készül. Amikor a forrázott töltelékek kihűltek, a megfelelő súlyúra kimérjük. A beigliknél a töltelék súlya megegyezik a tészta súlyával!

A pihentetett tésztát kinyújtjuk kb. 22-28 cm-es téglalap formára. A tölteléket a tésztára helyezzük, és egyenletesen eligazítjuk. A tészta három oldalát kb. 1 cm-es részben behajtjuk. Ezután feltekerjük a beiglit, s gyengéden meglapítjuk. Sütőlemezre tesszük, és 1 tojás+1 tojás sárgája jól eldolgozott keverékével lekenjük. Amikor a tojás megszáradt a tésztán, második soron is átkenjük. Hurkapálcával megszurkáljuk. Tetejét megszórhatjuk dekor sütőcukorral. 180 fokos sütőben aranysárgára sütjük.

A szép beigli márványozott, egyenletes formájú, tartós sütemény.